• kopgreep
  • ZWEMMEND REDDEN

Lifeguard wordt je niet, dat ben je

100 jaar ReddingsbrigadeLuc Dietz, vertrekkend interim-directeur:

Dit land mag zijn handjes dicht knijpen met zo'n grote en sterke Reddingsbrigade-familie! Wij vinden het misschien normaal, maar dat is het niet. Een lifeguard wordt je niet, dat ben je. En dat ben je 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Je staat klaar om mensen te helpen, of ze nu vallen op het zebrapad, een splinter in de speeltuin oplopen of in het water in de problemen komen. Dat zit in bij ons in de genen. En dan natuurlijk de dagen dat we ons gele shirt aantrekken om toezicht te houden op een strand of bij een evenement. Of dat de pieper gaat en je eruit moet om een leven te redden. Vaak zonder ‘dank je wel’ achteraf en soms ook meerdere reddingen op een dag.

 Door mijn werk het afgelopen jaar als directeur van Reddingsbrigade Nederland, heb ik een nog beter beeld gekregen van wat we allemaal doen. En ook achter de schermen. Bestuursleden van lokale brigades, instructeurs, commissieleden, voorlichters; zonder hen kunnen we ons werk niet doen. Wees trots op elkaar!

 En dan onze eigen werkorganisatie. Bescheiden op de achtergrond datgene aan het doen waarvoor jullie ons bedacht hebben: een facilitair bedrijf op vele vlakken van en voor alle brigades. Ik heb enorm respect gekregen voor mijn 20 collega's. Hun werk houdt niet op om 17.00 uur, daarna trekken ze wekelijks het land in voor bijeenkomsten. Ze klappen thuis de laptop nog even open of beantwoorden een van de vele telefoontjes uit het land. Ook zij hebben die passie voor het reddingswerk, top!

 De Reddingsbrigade is een sterke organisatie met een breed fundament en een prachtige toekomst. Zoek in die toekomst samenwerking met elkaar en anderen, blijf ons werk steeds opnieuw uitvinden en wees kritisch hoe we het beter kunnen doen, met respect voor onze rijke historie!

 Of ik ergens trots op ben? Ja, op jullie allemaal en wat we met elkaar voor de samenleving gedaan krijgen. Ik blijf me uiteraard inzetten voor de Reddingsbrigade. Komende maanden nog als programmadirecteur waterhulpverlening voor de nieuwe Reddingsvloot en daarnaast gewoon als vrijwilliger in Utrecht of Den Haag.

 Mijn laatste dagen als jullie interim-directeur breken aan, vanaf aanstaande maandag neemt Koen Breedveld het stokje van mij over. Ik wil jullie allemaal onwijs bedanken voor jullie vertrouwen, inzet, steun en vriendschap het afgelopen jaar en ik bedank het bestuur van Reddingsbrigade Nederland voor het gegeven vertrouwen. Ik wens Koen alle succes toe!

 We komen elkaar vast nog tegen!

 Luc Dietz