• header waterpolo
  • WATERPOLO

Ik gooi de bal naar.... Hetty Lijftogt

hettyWie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan?

Ik ben Hetty Lijftogt-Roekevisch. Op 22 juni 1972 ben ik in Lochem geboren en ik woon er nog steeds. Sinds 1999 werk ik als leerkracht en intern begeleider op Daltonbasisschool Nettelhorst.

Hoe ben je bij de waterpolo verzeild geraakt?

Toen ik acht jaar was werd er een nieuw pupillenteam opgezet en kwam ik met een paar vriendinnen bij de waterpolo. Vanaf die tijd ben ik niet weggeweest. Twee van mijn broers zaten ook al bij waterpolo. In ons gezin zwommen we veel. Mijn vader ging met ons elke zondagochtend naar het buitenbad Stijgoord. ’s Avonds gingen we na het eten weer zwemmen en was er altijd een vaste groep waterpolo- en zwemleden van de vereniging die met elkaar een bal gooiden op de brug. We gebruikten de brug als goal. Zoals ik bij de waterpolo kwam, zo is mijn oudste dochter er ook op haar achtste bij gekomen. Ook toen werd er een nieuw jeugdteam gevormd. Jammer dat we geen buitenbad Stijgoord meer hebben!

Hoe lang doe jij al aan waterpolo?

Ik zit nu 34 jaar op waterpolo.

Wat maakt voor jou waterpolo zo leuk?

Waterpolo doe je samen. Het is een fanatieke, maar leuke sport en ik vind het fijn om in teamverband te spelen. Ooit hadden we twee damesteams en trainde ik twee keer in de week om in de basis van D1 te spelen. Dat fanatisme is er wel af en sinds de komst van mijn twee lieve dochters speel ik op een recreatief niveau mee.

In welk team speel je en op wat voor positie?

Al heel wat jaren hebben we één damesteam. Het meeste speel ik op de midvoor, maar elke andere positie vind ik ook leuk. Ik begon ooit als verdediger!

Wat is je zwaarste overtreding geweest?

Gelukkig heb ik nooit een zware overtreding gehad. Ik kan me nog wel herinneren, in de periode dat we Zutphen als thuisbad hadden, dat ik in het eerste partje binnen een minuut drie P’s had gekregen. Ik was helemaal ontdaan, want ik had blijkbaar de scheids niet goed begrepen. Gelukkig is dat al heel lang geleden!

Wat is jou het meeste bijgebleven van een bepaalde wedstrijd?

Weer een wedstrijd in Zutphen. Ik was zwanger van Jet, maar dat mocht nog niemand weten. Ik moest toen keepen, dus vond ik dat ik de wedstrijd best mee kon doen. Een keeper krijgt niet zo gauw een trap! Het was een felle wedstrijd en ik was blij dat ik in het goal lag.

Heb je blessures gehad door waterpolo? Zo ja, welke?

Twee seizoenen terug heb ik in de laatste wedstrijd een backhand geblokt! Ik heb daar twee seizoenen last van gehad in mijn schouder/bovenarm en kon niet voluit gooien. Ik merk nu sinds twee wedstrijden dat ik weer voluit kan gooien. Misschien toch het bezoek aan de sportschool die mijn schouder en bovenarm sterker hebben gemaakt.

Ben je naast speler ook nog op een andere manier betrokken bij de waterpolo?

Ja, ik ben w-official en ik organiseer met een vaste groep leden het scholentoernooi in de herfstvakantie. In het verleden heb ik diverse taken gedaan, zoals aanvoerder D1, polocommissielid, clubkrant redactie, bestuurslid, trainster/coach meisjesaspiranten.

Naar wie gooi jij de bal?

Henk Roekevisch.