Regels

Algemene inleiding

Bij het begin van de wedstrijd liggen de 7 spelers naast elkaar op hun eigen doellijn. De scheidsrechter gooit de bal precies in het midden van het speelveld en de spelers zwemmen er zo snel mogelijk naar toe. De speler die de bal verovert, speelt de bal eerst naar zijn eigen speelhelft.

Wanneer er een doelpunt is gescoord, gaan beide teams weer terug naar hun eigen speelhelft. De ploeg die het doelpunt tegen kreeg, mag de bal, op de eigen helft, uitnemen. De spelers mogen elkaar niet expres duwen, vasthouden en trappen. Je mag alleen proberen de bal te pakken. Dat je daarbij de speler met bal af en toe aanraakt hoort bij het spel. Je mag niet tegen de bal stompen of de bal onder water drukken. Als je je niet aan de regels houdt, dan krijgt de tegenpartij een vrije worp, op de plek waar jij de fout hebt gemaakt.

Voor een volledig overzicht vind je hier de spelregels

Waterpolo voor de jeugd

Waterpolo voor de jeugd is bijna hetzelfde als volwassenen-waterpolo, alleen zijn de regels aangepast voor de jongere spelers, de wedstrijden zijn korter, het veld is kleiner en de spelregels zijn makkelijker. De bal is kleiner en de caps die je tijdens de wedstrijd draagt ook.

De jeugd die net begint met waterpolo start meestal eerst bij de minipolo ( pupillen I, pupillen II, pupillen III), hier wordt op een speelse manier geleerd wat waterpolo is. Binnen de regio worden met een aantal verenigingen toernooien gespeeld. Afhankelijk van het aantal teams dat is opgegeven spelen de kinderen 3 tot 4 wedstrijden op het toernooi.

 

Doelvrouw
Houd ’em tegen!

Pupillen III

De allerkleinsten (pupillen III) beginnen in ondiep water waar je nog kunt staan en spelen 3 tegen 3 zonder vaste keeper. Ze mogen de bal nog met 2 handen vastpakken.

Pupillen II

Pupillen II spelen in iets dieper water, de grotere kinderen kunnen dan nog net staan, vanaf deze groep spelen ze met keeper en spelen 4 tegen 4.

Pupillen I

Pupillen I zijn de grootste kinderen die net starten met de waterpolo en 11 jaar of jonger. Bij de minipolo word niet alleen gekeken naar de leeftijd van de kinderen, maar ook wat ze al kunnen.